Linie w Ogniu – kuchnia historyczna to nasze miejsce, gdzie zgłębiamy i poszukujemy utraconych smaków. Niestety nasza gastronomia chyba się w pewnym momencie pogubiła. Naszym daniem narodowym okazał się kebab, zaś kubki smakowe dzieci i młodzież kształtuje fast food. Szybko, naszpikowane chemią podane na plastiku, takie jest jedzenie przydrożne.
W Liniu szukamy czegoś innego. Musimy tłumaczyć często na przykład co to jest mangalica. Niewielu wie, ze ta przypominająca wyglądem barana świnia chowana w wolnym wybiegu, na węgierskiej puszcie, przez przynajmniej rok przyjęła się również w Polsce. Hoduje ją w pobliskim Kąkolewie pan Marek Nowak. Smak potraw przyrządzonych z tego mięsa przyprawia o ślinotok najwytrawniejszych smakoszy. My przygotowujemy ją, poddając tuszę długotrwałej obróbce w piecu chlebowym. Dochodzi tam przez dwa dni na przemian grzejąc się to stygnąc opatulona pokrojonymi warzywami, obłożona pokrzywami i innymi roślinami niesłusznie nazywanymi chwastami.
Niemniej jednak nie wszyscy gustują w mięsie. Przybywa w naszym społeczeństwie tych odżywiających się warzywami. I dobrze, i słusznie, taka zmiana bardzo fajnie działa na nasze kiszeczki. Ostatnio poszukiwaczka smaków, a prywatnie Moje ślubne Szczęście wynalazła placek, który nazwała odwróconym. Oto jak on powstał –podgotowujemy nieduże ziemniaczki, podsmażamy pokrojoną na cienkie plasterki cebulę, w tym czasie przesmażamy na maśle, które pozostało po przygotowaniu cebuli pomidory (można je zapiec w piekarniku). Do warzyw dodajemy podgotowane również pokrojone w plastry marchewkę, por albo to co fantazja nam do głowy przyniesie. Na patelni robimy jasny karmel z masła i cukru, na dno formy, o niskich ściankach, kładziemy wykrojony papier do pieczenia, wylewamy odrobinę karmelu rozprowadzając go na cienką warstwę. Teraz rozpoczyna się praca konstruktora. Lądują skrojone w talarki ziemniaczki, Między nie wciskamy pomidory z cebulką, dalej marchewka, por i co innego nam do głowy przyjdzie. Każdą warstwę oczywiście solimy i pieprzymy albo obkładamy ziołami wedle uznania. Teraz formę od góry opatulamy ciastem francuskim wykrojonym w rozmiarze dwa, trzy centymetry większym i brzegi wciskamy w dół wzdłuż ścianek formy. Teraz pieczenie – najpierw pół godziny w temperaturze dwustu stopni, potem piętnastominutowe dopieczenie w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni. Mamy dwie minuty na wykonanie zdecydowanym ruchem odwrotki, która polega na tym, że przyciskamy talerz do formy i energicznym ruchem odwracamy ją do góry dnem, zdejmujemy formę i pozostawiamy placek na talerzu.
Wyciągamy nasz placek na talerz i podajemy szczęśliwym smakoszom obficie ulubionymi ziołami obsypując. Potrawa jest o tyle fajna, że równie dobrze smakuje odgrzana i to wielokrotnie. Naprawdę radzimy spróbować w trakcie odwiedzin w Liniu w Ogniu – kuchni historycznej. Serdecznie zapraszamy, będziecie naszymi miłymi gośćmi!
Wasze Ziemiaństwo w Kuchni
30 odpowiedzi na “Placek ale na odwyrtkę”
If you want to use the photo it would also be good to check with the artist beforehand in case it is subject to copyright. Best wishes. Aaren Reggis Sela
If you want to use the photo it would also be good to check with the artist beforehand in case it is subject to copyright. Best wishes. Aaren Reggis Sela
Fine way of explaining, and pleasant article to take information regarding my presentation subject matter, which i am going to convey in school. Eolande Demetrius Ferrand
This paragraph presents clear idea in favor of the new visitors of blogging, that truly how to do blogging. Neille Dev Bibbye
Maggie, The transparency of your soul is beautiful. Luz Waylin Raskin
I conceive this website holds some real fantastic information for everyone. „Glory is fleeting, but obscurity is forever.” by Napoleon. Valerie Aldon Kidd
I was studying some of your content on this internet site and I think this site is real informative! Retain posting. Bianka Adolph Hartzel
This is a good point about the apps. I play on bitcoin websites more often however. Candida Garvey Himelman
Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning this post and the rest of the website is also very good. Dyna Toddie Eliott
I love your writing style really enjoying this site. Noni Kelby Dylana
I think you have mentioned some very interesting details, thanks for the post. Mady Herby Drud
I think that is one of the most vital information for me. Stephannie Kristofor Batha
Sadly, I have run across this. One family member has tons of photos of my paternal side and refuses to share with anyone.
These are actually fantastic ideas in on the topic of blogging. You have touched some nice factors here. Any way keep up wrinting. Madel Augie Cutler
Say, you got a nice blog article. Really looking forward to read more. Much obliged. Phelia Brandyn Noel
It is not my first time to go to see this website, i am browsing this site dailly and get nice data from here everyday. Drucy Garrick Ilan
Glad to be one of several visitors on this awful internet site : D. Lavena Brad Andris
Hello to all, how is the whole thing, I think every one is getting more from this website, and your views are pleasant in support of new visitors. Celesta Homer Kulseth
I really like reading a post that can make people think. Also, many thanks for permitting me to comment. Alidia Filippo Huxley
I visit daily some web sites and blogs to read articles or reviews, but this webpage offers quality based posts. Judy Pyotr Gati
Hi friends, how is everything, and what you would like to say on the topic of this article, in my view its really remarkable for me. Selestina Kennan Bryon
Thanks for sharing, this is a fantastic blog. Thanks Again. Fantastic. Kelsy My Lorelei
Definitely believe that which you stated. Your favorite reason appeared to be on the net the easiest thing to be aware of. Dari Christophorus Prima
Great post! We are linking to this great article on our site. Keep up the good writing. Timmie Alaster Marlee
I visited various sites but the audio feature for audio songs current at this web page is actually marvelous. Persis Jonas Cilla
I like this site because so much useful material on here :D. Vanda Gabie Darnall
Only wanna say that this is handy , Thanks for taking your time to write this. Celestina Anson Older
Well I definitely liked studying it. This post procured by you is very effective for accurate planning. Madalena Hastings Cheston
I am in fact happy to glance at this blog posts which carries tons of helpful data, thanks for providing these information. Jan Meir McHale
I love the efforts you have put in this, appreciate it for all the great content. Kimmi Rorke Kirby